Image Alt

Geschiedenis

Stadsbrouwerij Maastricht kent een rijke geschiedenis. Het pand, gelegen aan de Maas in het stadsdeel Wyck, dateert uit 1825. Pas in 1857 werd dit pand door de familie van Aubel gebruikt om Ridder-pils te brouwen. Rond deze tijd bruiste het in Maastricht nog van de brouwerijen, maar liefst 40 (micro-)brouwerijen maakten deel uit van de hoofdstad van Limburg. Dit aantal slonk tot een magere 9 brouwerijen in het jaar 1940. Stadsbrouwerij De Ridder hield stand in deze moeilijke tijden. In 1954 werd hier zelfs het eerste speciaalbier van Maastricht gebrouwen, het welbekende Ridder Maltezer bier. In 1982 werd de brouwerij overgenomen door Freddy Heineken, en onder zijn leiding zag het Wieckse Witte bier het levenslicht. Aan de hand van Heineken werd De Ridder midden jaren ’90 zelfs de laatste nog werkende brouwerij in het centrum van een grote stad in Nederland.

 

Wieckse Witte werd in die tijd echter zo groot dat de productie ervan verplaatst werd en de brouwerij in 2002 door Heineken werd gesloten. Na 16 jaar leegstand kwam er weer letterlijk leven in de brouwerij, en werd het eerste speciaalbier van Maastricht weer op haar originele locatie gebrouwen. Daarmee kreeg ook de biergeschiedenis van Maastricht weer een levenskus. Want bierbrouwen en Maastricht horen bij elkaar als het Vrijthof en de Markt: Maastricht kan eigenlijk niet zonder.

Van De Ridder naar Stadsbrouwerij Maastricht

De transformatie van de voormalige brouwerij De Ridder naar Stadsbrouwerij Maastricht was een grote verandering voor de bierbrouwend Maastricht. In 2018 werd door ons op het brouwerijterrein aan de Oeverwal in Maastricht een proeflokaal met een eigen microbrouwerij geopend. Onze belangrijkste doelstelling was om hét Maltezer bier terug te laten komen. Tijdens de opstart kwamen Maastrichtenaren en bierliefhebbers uit Nederland en België al informeren: “Komt hét speciaalbier van Maastricht weer terug?”. Dit was voor ons het bewijs dat de zet een gouden was: Maastricht en omgeving smachtten naar bierhistorie in een smakelijk glas.

Maltezer kwam terug. En niet zomaar. Achttien verschillende Maltezer-brouwsels werden gebrouwen, geproefd en gekeurd. Niet alleen door onze brouwmeester, maar ook door Maastrichtenaren zelf. De review-actie ‘De Smaak van Maastricht’ werd gelanceerd en na meer dan 1000 inzendingen werd het definitieve Maltezer-bier gekozen.

In 2021 is de naam van de Brouwerij veranderd in Stadsbrouwerij Maastricht. Want de vernieuwde brouwerij had alles, alleen te weinig verbinding met de stad waar al zoveel generaties proefden van de smakelijke bieren. Maastricht is immers uniek als merknaam, en heeft alles dat Stadsbrouwerij Maastricht ook wil uitdragen: genieten van historie en van toekomst. Daarom kreeg ook het bierassortiment een frisse scheut zuurstof. De bekende Maltezer bleef zoals ‘ie was, de andere bieren vertellen nu samen het verhaal van Maastricht en zijn Stadsbrouwerij. Aan de smaak werd overigens niet getornd. Want wat goed is, moet goed blijven.

De brouwerij met haar oprichters, de bieren met hun naamgevers en liefhebbers staan allen voor één ding; verbinding. Een simpele, doch essentiële basisbehoefte van de mens. Het is de energie die ontstaat wanneer je samen een glas bier proeft, wanneer je kunt geven en ontvangen zonder oordeel en wanneer je samen proost op het leven. Uit dit gegeven is de Stadsbrouwerij Maastricht ontstaan. De verbinding met de stad Maastricht en het wereldwijde netwerk van bierliefhebbers zorgt voor passie en inspiratie om elke keer weer op zoek te gaan naar nieuwe bieren met nieuwe smaken. Laat je verrassen, laat je inspireren, kom ook in verbinding. Kom genieten aan de Oeverwal. Stadsbrouwerij Maastricht zet de deur en de tapkraan graag voor je open.